Концерт Мине Менделсон и Милице Лоренс



Будући да је 3. март био Дан жалости у Крагујевцу, концерт Мине Менделсон и Милице Лоренс је одржан у среду 8. марта у 19 часова. 

Програм:

1.Milan Mihajlović: Bagatele (1986), za violinu i klavir (10’)
-Bagatela br. 3 -  Aria (Adagio)
-Bagatela br. 4 - Finale (Presto)

2.Arvo Pӓrt : Fratres, za violinu i klavir  (10’)

3.Ottorino Respighi: Sonata za violinu i klavir h-mol (30’)
-Moderato
- Andante espressivo
- Passacaglia. Allegro moderato ma energico

Ukupno trajanje: 50’


ДР МИНА МЕНДЕЛСОН (1978), дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Ферн Рашковић (2000.), магистрирала (2003.) и докторирала (2014.) такође на ФМУ у истој класи једногласном одлуке комисије и са просеком оцена 10 на докторским уметничким студијама виолине. Добитник је великог броја награда на републичким, савезним и међународним такмичењима, од чега се издваја Специјална награда на Републичком такмичењу у Београду 1998. као и Прва награда на Савезном такмичењу у Котору исте године.

Одржала је велики број реситала у репрезентативним салама (Коларац -Београд; Загреб- Глазбени завод; Синагога -Нови Сад; Прва крагујевачка гимназија; Концертно-изложбени простор ФУ Ниш и многи други). Наступала као солиста са: Нишким симфонијским оркестром, БГО Душан Сковран, Камерним ансамблом Мокрањац, Гудачима Светог Ђорђа, Јеврејским камерним оркестром и са диригентима: др Сузана Костић, Стефан Зекић, Весна Шоуц и Обрад Недељковић.

Као члан гудачког квартета Свети Ђорђе учествовала на мајсторском курсу у Лондону, у класи проф. Дејвида Тејкена (1997.). Као стипендиста Владе Краљевине Норвешке усавршавала се на Универзитету у Кристијансанду код проф. Сабине Гролмус и проф. Стефана Баратдуа (2001.), као и на мајсторским курсевима Сретена Крстића у Котору 2003. и Матеје Маринковића у Сетеу (Француска) 2009. године.

Од 1997-2000. била је члан камерног оркестра Гудачи Светог Ђорђа, од 2002-2013. Била је ангажована као заменик концертмајстора у БГО Душан Сковран, а од 2009. године је концертмајстор Јеврејског камерног оркестра, чији је оснивач и уметнички руководилац проф. Ладислав Мезеи. Као солиста и као члан камерних састава и оркестара наступала је на фестивалима: БЕМУС, НОМУС, Охридско лето, Европски дани јеврејске културе, Јесењи фестивал јеврејске музике (Сзегедин), Фестивал у Софији, Фестивал у Бодруму, Фестивал у Сапанци, Калемегдански сутони, Уметност против рата и други, а снимала је и за Радио и ТВ Београд.

Паралелно са солистичком и камерном концертном активношћу бави се и педагогијом- запослена је на Факултету уметности у Нишу од 2003. године и тренутно је ванредни професор виолине на Катедри за гудачке инструменте.


МИЛИЦА ЛОРЕНС, рођена је 1981.године у Панчеву. На ФМУ у Београду завршила је студије клавира у класи проф. Марије Ђукић, а студије чембала у класи проф. Зорице Ћетковић.

Специјалистичке студије из камерне музике завршила је у класи проф. Уроша Пешића, а докторске студије из камерне музике под менторством др. уметности доц. Дејана Суботића, на истом факултету. 

Похађала је бројне мастер-курсеве за клавир и чембало код афирмисаних домаћих и страних уметника као што су Сергеј Дорењски, Јегор Чугајев, Павел Нерсесјан, Игет Драјфуз, Егон Михајловић, Оливера Ђурђевић, Јуриј Кот, Марија Лујза Балдасари.... 

За соло извођења и у оквиру камерних састава освојила је већи број награда на домаћим и иностраним такмичењима. 

Одржала је велики број солистичких и концерата камерне музике у земљи и иностранству (Италија, Швајцарска, Грчка, Мађарска, Црна Гора, Македонија, Либија...). Њен солистички концерт у италијанском културном центру у Триполију остаће забележен као први концерт српског пијанисте на тлу Африке.

Учествовала је на трибинама модерне уметничке музике и на манифестацијама као што су БЕМУС, ОКТОХ, „Чело фест“, „Басоманија“...

Учествовала је као члан у оркестру ФМУ у Београду, и као гостујући члан Београдске филхармоније, »Schlesinger orchestra«, београдског гудачког оркестра „Душан Сковран“, камерног оркестра „Мокрањац“, „Земунског камерног оркестра“. При том је сарађивала са именима као што су Сретен Крстић, Урош Лајовиц, Дмитриј и Александар Ситковецки, Чарлс Захари Борнхштајн, Милош Петровић... 

Солистички је наступала са камерним оркестром „Мокрањац“, са оркестром ФИЛУМ-а и »Schlesinger orchestra«.

Снимала је за радио и телевизију.

На I међународном такмичењу „Београдски победник 2005“ била је једини пијаниста коме је за стваралачко учешће додељено признање Руског центра за науку и културу у Србији и Црној Гори, „Руски дом у Београду“.

Ради као самостални уметнички сарадник на Одсеку за гудаче на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу и са студентима и колегама остварује велики број концерата. Упоредо са овим радом одржава и своју солистичку каријеру.




Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Концерт Мине Менделсон и Милице Лоренс
Концерт Мине Менделсон и Милице Лоренс
https://1.bp.blogspot.com/-goJAhhHHOZc/WLVFkZ09EzI/AAAAAAAAK4Q/IVwv8f0aurEWlSGR7sNQJzWE03TcN4WnACLcB/s640/koncertminaimilica.png
https://1.bp.blogspot.com/-goJAhhHHOZc/WLVFkZ09EzI/AAAAAAAAK4Q/IVwv8f0aurEWlSGR7sNQJzWE03TcN4WnACLcB/s72-c/koncertminaimilica.png
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2017/02/blog-post_28.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2017/02/blog-post_28.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали