Дани европске баштине




Дани европске баштине су заједнички програм Савета Европе и Европске комисије. Обележавају се у око педесет држава од 1991. године, а у Србији од 2001. године. У оквиру манифестације која је ове године у Крагујевцу обележена 4. октобра под називом Језик и писменост, Универзитетска библиотека је у сарадњи са ФИЛУМ-ом организовала изложбу радова Ћирилица-калиграфије и штампана писма поводом обележавања 275. година од рођења Д. Обрадовића и 150 г. од смрти В. С. Караџића. Изложба је отворена у Галерији Универзитетске библиотеке у 12 ч. Циљ програма јесте представљање богатог културног наслеђа европских народа у циљу синтезе знања, умећа и традиције у свим облицима уметничког изражавања. Овим се, као једним од чинилаца европског идентитета, сугерише и наглашава јединство различитости у заједничком европском наслеђу. Српски језик као мали, али интегрални део европске културе има огроман значај, стога га је неопходно темељно изучавати. Изложба је представљала својеврсни поглед на ћирилицу у њеној дијахронијској и синхронијској перспективи. Бројни учесници: студенти, асистенти и професори ФИЛУМ-а на Одсеку за примењену уметност, Катедре за графички дизајн, на челу са професором Драганом Пешићем, бавили су се излагањем и анализом рукописа наших стваралаца (Иве Андрића, Исидоре Секулић, Лазе Костића и патријарха Павла), као и рачунарских фонтова који су креирани по узору на њих.

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ЈЕЗИК И ПИСМЕНОСТ
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ,  Галерија Народне библиотеке „Вук Караџић“ - 11:00-12:00
Изложба фототипских издања и копија старих и ретких књига, рукописа и периодике из фондова Библиотеке Матице Српске, Народне библиотеке Србије, Библиотеке САНУ, Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу и других. Изложба се састоји из три дела: старословенско раздобље, српскословенско и ново доба – озваничено Вуковом језичком и правописном реформом. Старословнско раздобље обележио је језик и писмо ћирилометодијевске епохе, српскословенско доба (српска и руска редакција старословенског), а треће је илустровано публикацијама објављеним на српском народном језику и писму прихваћеном након Вукове језичке и правописне реформе 1864. године.
ЋИРИЛИЦА – КАЛИГРАФИЈЕ И ШТАМПАНА ПИСМА, Галерија Универзитетске библиотеке,  12:30
Изложба представља поглед модерности на ћириличну традицију. Излажу се радови студената, асистената и професора ФИЛУМ-а, Одсека за примењену уметност, Катедре за графички дизајн, на челу са професором Драганом Пешићем, предавачем на предмету Писма са калиграфијом и Типографија. Излажу се и радови који се баве анализом рукописа српских великана (Иве Андрића, Исидоре Секулић, Лазе Костића и Његове светости патријарха Павла), као и рачунарских фонтова који су на основу њих креирани.
КАЛИГРАФСКИ ИСПИСИ, Ђачки трг – плато испред Прве крагујевачке гимназије - 13:30 – 14:30
Изложба паноа са калиграфским исписима на језику домаћих и европских писаца, у оригиналу и преводу, илустрованих уметничким портретима аутора, садржи и приказ старих словенских графема сраслих у идиоме и фразеологизме савременог руског језика.
ИЗМЕЂУ ТРАДИЦИЈЕ И ИНОВАЦИЈЕ, Прва крагујевачка гимназија 14:30 – 15:00  
Изложба представља избор из фонда старе и ретке књиге Народне библиотеке Србије, поводом 520 година од прве штампане књиге на српскословенском језику – Октоих, и даје посебан осврт на историју српског штампарства.
15:00-16:30 Обилазак
Епархијска библиотека – Милошев венац – Народни музеј, Стара црква и Стара скупштина - Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ –  Музеј „21.октобар“.
Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Дани европске баштине
Дани европске баштине
http://3.bp.blogspot.com/-JN8Bj7hxfTU/Vi9yLo44uVI/AAAAAAAAB2o/H5orthYX7uM/s640/ubkg%2Bplakat.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-JN8Bj7hxfTU/Vi9yLo44uVI/AAAAAAAAB2o/H5orthYX7uM/s72-c/ubkg%2Bplakat.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2015/10/blog-post_15.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2015/10/blog-post_15.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали